Skip to main content
Doelgericht inspireren

Daadkracht versus excuustruus

Groeien als persoon

In 3 stappen van lijden naar leiden.
Effectief in beweging komen en uitdagingen aangaan: het is niet altijd evident. Heel wat jaren geleden was het ook voor mij een vast ingesleten patroon: vermoeid opstaan met bitter weinig zin om mijn dagelijkse taken te trotseren. De reden? De communicatie die ik met anderen én mezelf voerde, kwam voort uit een ‘Ja, maar’-instelling. Een taalkundige sluipmoordenaar die je verlamt in je daden en ambities. Zeker als je de hele dag in dialoog gaat met deze ‘excuustruus’. Het tij keren? Dat kan.

Daadkracht versus excuustruus

Stap 1. Zet die plaat af! “
Ja, maar dat is niet realistisch. Ja, maar kan ik dat wel? Ja, maar wat gaan de anderen daar niet van denken? Ja, maar ik weet niet goed wat ik wil! Ja, maar is dat wel iets voor mij? Ja, maar … ik ben nooit goed geweest in beslissen ... ‘Ja, maar’ legt je daadkracht volledig lam. De altijd haperende plaat groeit uit tot een conditionering en patroon. Zolang je erin blijft hangen, blokkeert het je creativiteit en resultaat. Je bekijkt alles door je eigen gekleurde bril – vaak vanuit een slechte ervaring. Je interne criticus of excuustruus neemt de overhand en laat je wankelen. Niet zozeer de angst voor het onbekende overheerst, wél de angst om het bekende te verlaten. De succesformule? Een ‘break up’ met je eigen comfortzone. Of anders gezegd: de stap zetten van een beperkend ‘ja, maar’ naar een versterkend ‘ja, en’!

Stap 2. Durf om te denken!
‘Ja, maar’ of ‘Ja, en’: het is een wereld van verschil. ‘Ja, en’ zorgt ervoor dat je openstaat voor verandering. Dat je de ruimte durft te nemen om nieuwe dingen te ontdekken. Je verschuift je aandacht naar objectieve feiten. Hierdoor beoordeel of veroordeel je de werkelijkheid niet langer. Dat geeft je de vrijheid om creatief en verbindend aan de slag te gaan met jezelf en de omgeving. Die omslag van ‘gewoon’ naar ‘buitengewoon’ leven, komt natuurlijk niet op 1-2-3. Het vraagt leiderschap. Leiderschap over je eigen leven, je eigen keuzes en ambities. Succes bereik je nu eenmaal niet met goede raad van een goede coach, familie of vrienden. De motivatie om succesvol te zijn, zit in jezelf. Maar om tot actie over te gaan, heb je niet alleen doorzettingsvermogen, maar ook een helder doel nodig. Dat weet ik uit ervaring. Er was een tijd dat het ook voor mij moeilijk was om deze succesformule toe te passen. In het begin was mijn coaching een soort ‘supermarkt’. Je kon bij mij voor werkelijk alles terecht. Ik probeerde iedereen te bedienen en zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar kan één persoon alle afdelingen van een hele supermarkt leiden? Onmogelijk. Ik was dus zelf het probleem van mijn stilstand. En zo komen we bij stap 3.

Stap 3. Bestel je eigen succes!
Hoelang duurt het vooraleer je bestelt wanneer je op restaurant gaat? En wanneer je eindelijk bestelt, zeg je dan tegen de dienster: “Ja, maar zonde dat er in die lasagne pasta en tomaat zitten … Kan het echt niet zonder?” Je moet weten wat je wilt. Om maar te zeggen: succes overkomt ons niet. Je hebt er naast een helder doel ook volharding voor nodig. Samengevat: neem verantwoordelijkheid over je eigen traject. Ben jij de regisseur van je leven of neem je genoegen met een of andere bijrol? Voor iedereen betekent succes wat anders. Misschien is wat je nu doet eerder een goed plan in de ogen van je ouders, partner of werkgever? Maar past het niet bij jou? Nochtans gaat het in de eerste plaats over datgene wat jij wilt bereiken. Mijn klanten en ik geloven en ervaren sterk dat succes maakbaar is. En dat de transitie van een ‘gewoon’ leven naar een ’buitengewoon’ leven, een bewuste keuze is die daadkracht vraagt. Om je eigen succes af te dwingen moet je eerst een vurig verlangen creëren. Niet blijven hangen in ‘Ja, maar’. Je moet resoluut ‘Ja’ zeggen tegen de werkelijkheid en vertrouwen hebben in je doel(en). Wegraken uit die ‘Ja, maar’? Genoeg van de excuustruus in jezelf? Klaar voor daadkracht? Zeg ‘Ja, en’ boek een gratis kennismakingsgesprek. Samen zetten we die plaat af.

“Zeg eerst tegen jezelf wat je wil zijn en doe dan wat je moet doen!”

- Epictetus -

Let's connect!
Let's talk...

Wil je persoonlijke knopen ontwarren of je leiderschapskwaliteiten aanscherpen? Mist jouw team wat focus en een gezonde ‘can do’-mentaliteit? Benieuwd of ik de juiste spreker ben voor jouw event? 

Contact

Registratienummer: DV.O243698 (opleiding)

Registratienummer: KDB000001921

Hoofdzetel en Praktijk Limburg
Opperstraat 231, 3850 Wijer (BE)

Praktijk Antwerpen
De Keyserlei, 2018 Antwerpen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 011/93 00 30